2015 URFODU MARATONU BAŞLIYOR!

 

BU YIL DA URFODU (ULUSLAR ARASI BİLGİ TEMELLERİ YARIŞMASI) İÇİN KOCAELİ BÖLGESİNDEKİ TÜM ÖĞRENCİLERİMİZİ OKULUMUZA BEKLİYORUZ.

TÜRKİYE CUMHURİYETİ EĞİTİM SİSTEMİNDEKİ DEĞİŞİKLER DE DİKKATE ALINIRSA, LİSE VE ÜNİVERSİTE GİRİŞ KOŞULLARINDA ARTIK SINAVLARDA N ÇOK ÖĞRENCİLERİMİZİN GENEK YETENEK VE BİLGİ SEVİYELERİNİ GÖSTERİR SERTİFİKALAR ÖNEM KAZANMAKTADIR.

GEÇEN YIL OLDUĞU GİBİ BU YIL DA DARICA SEYMEN EĞİTİM KURUMLARI OLARAK ÖĞRENCİLERİMİZ ULUSLAR ARASI GEÇERLİLİĞİ OLAN URFODU SERTİFİKASI ALMALARI İÇİN ÖNCÜLÜK YAPMAKTAYIZ.

KASIM 2014 TARİHİNDE 1. ETABI UYGULANACAK OLAN VE  BU YÖNDE ÖĞRENCİLERİMİZE KENDİNİ DENEME FIRSATI VEREN BU SINAVA EVSAHİPLİĞİ YAPMAKTAN GURUR DUYACAĞIZ.

 

SİZ DEĞERLİ VELİLERİMİZ İÇİN,

 

EKTEKİ DOSYALARDA GEREKLİ BİLGİLER MEVCUT OLUP ANADOLU LİSESİ İNGİLİZCE ZÜMRE BAŞKANIMIZ ZAFER YILMAZ’ a DANIŞABİLİRSİNİZ.

 

« Uluslararası  Bilim Temelleri  Bilgi  Yarışması »new logo eğitim projesi

«Ural Federal Bölgesi Öğretmen Evi» Otonom Kurumu 

620014, Rusya, Ekaterinburg, 8 MartCad..  NO 13, ofis 712

Tel./faks (343)3776642,3776275, 3776506.

e-mail: urfodu@k66.ru

 
 

 

 

XI.Uluslararası  Bilim Temelleri  Bilgi  Yarışması

GENEL KURALLARI

 TÜRKİYE

2014-2015  eğitim öğretim yılı

 

1.Genel Bilgiler:

1.1.  XI. Uluslararası  Bilim Temelleri Bilgi Yarışmasının kurucusu Otonom Kurumu « Ural Federal Bölgesi Öğretmen Evi » ’dir / Rusya Federasyonu, Ekaterinburg /.

1.2. «Uluslararası  Bilim Temelleri Bilgi Yarışması»  eğitim projesinin,  yazılımın ve tüm yarışma testlerinin  telif hakları  kurucuya aittir.

1.3.  Uluslararası Bilim Temelleri Bilgi Yarışmasının gerekçesi, 25.08.2008 tarihli ( 08.09.2010 düzenlenmiştir )  638 sayılı   "Eğitim alanında diğer ülkelerle işbirliği“ Hükümet Kararnamesi / Rusya Federasyonu ve 25.08.2014 tarihinde yapılan konferansta tüm katılımcı ülkelerin aldığı müşterek kararıdır.

1.4. XI. Uluslararası  Bilim Temelleri Bilgi Yarışmasının tüm organizasyonu ve uygulamasından  Uluslar- arası Yarışma Organizasyon Komitesi sorumludur. Organizasyon  Komitesinin listesi ektedir( Ek NO 1 ).

Uluslararası Yarışma Organizasyon Komitesinin görevleri:

-  Yarışmanın tüm etapların organizasyonu ve uygulaması;

-  Yarışmanın genel koordinasyon yapılması;

-  Yarışmanın bilimsel ve metodik düzeyi sağlamak için branş komisyonları oluşturması;

-  Tüm aşamalarında kurallarına göre yarışma uygulaması kontrol edilmesi;
-  Bu genel kurallarının gerekli düzenlemelerinin yapılması;

-  Yarışma sonuç analizlerinin yapılması.

1.5. Katılımcı ülkelerde yarışma organizasyonu ve uygulamasından Ulusal Organizasyon Komitesi ( UOK) sorumludur. Ulusal Organizasyon komitesinin listesi ektedir(Ek 1 ) 

1.6. Yarışmanın genel hedefleri ve amaçları:

- Öğrencilerin yaratıcılık yetenekleri ve bilim araştırma faaliyetlerine ilgisini ortaya çıkartmak ve  geliştirmek; 

- Kültürlerarası iletişim alanını geliştirmek ve zenginleştirmek.

-Yaraşmayı, evrensel eğitim eylemlerin değerlendirme oluşumun bir yol olarak kullanmaktadır;

-Öğrencilerin sahip oldukları temel bilgi ve yeteneklerinin alanları geliştirmek;

- Yaratma  seviyesinde bazı derslerin benimsenmesinde öğrencilerin yeteneklerini ve becerilerini göstermelerini sağlamak;

- Öğrencilerin uluslararası öğrenebilme yeteneklerini geliştirmek ve kaynaşmalarını sağlamak;

-Öğrencilerin bilimsel araştırma organizasyonunu yapabilmesi için öğretmenler tarafından gerekçelerini göstermek.

1.7. Yarışma uygulaması ve etap düzeni:  

Yarışma her sene bir öğretim yılı içinde yapılmaktadır. Yarışma iki etap ( seçenek etabı ve final ) içermektedir. Her etap ayrı kurallara göre düzenlenmektedir. Birinci etap her okulun bünyesinde, final etabı final merkezlerinde sadece   yüz yüze yapılacaktır.

1.8. Yarışma katılımcıları:

1.8.1.  XI. Uluslararası  Bilim Temelleri Bilgi Yarışmasına;  belirtilmiş tarihlerine kadar  birinci etap ve final katılım  ücreti  ödemiş olup orta okullarının   5., 6., 7., 8.  ve lise  9.,10. ve 11. sınıf öğrencileri kendi sınıfları içinde okul adına  katılabilirlerdir.  Müracaat işlemleri madde 4’te açıklanmıştır.

1.8.2. Yarışmada katılımcı sayısının bir sınırı yoktur. Ön seçme yapılmadan her öğrenci kendi isteğine göre birinci etaba katılabilir. Finale sadece puan barajı geçen katılır.    

1.8.3. Katılımcının yasal temsilcisi (veli, öğretmen); Otonom Kurumun’  Ural Federal Bölgesi Öğretmen Evi tarafından katılımcının bilgileri ( adı /soyadı, okul adı, öğretmen adı, resmini ) kullanarak web sitemizde, medya ve diğer internet kaynaklarında yarışma sonuçlarını açıklama hakkına sahip olduğunu kabul eder.

1.9. Yarışmanın katılımcı ülkeler:

- Beyaz Rusya

- Bulgaristan

- Çek Cumhuriyeti

- Kazakistan

- Kırgızistan

- Rusya Federasyonu

- Tacikistan

- Türkiye

- Ukrayna

- Yunanistan

Katılımcı ülkeler listesi ilave edilebilir. Gönüllü olarak yarışmaya katılmak isteyen okul öğretmeni veya bireysel olarak öğrenci, www.urfodu.ru   sitemize kayıt yaparak müracaat edecektir. Yeni katılan ülke için test soruları İngilizce veya isteğe göre başka dilde sunulacaktır.

1.10. Yarışma branşları:

Bu Yarışma Matematik, Fizik, Bilişim teknoloji, Biyoloji, Kimya, Coğrafya, İngilizce, Almanca ve Fransızca dallarında  yapılmaktadır. Türkiye’de  uygulanan branşlar: Matematik, Biyoloji, Coğrafya, Almanca, İngilizce’dır.  Bu branşlar, her ülke katılımcısının okul müfredatına dahil olmaktadır ve uluslararası branşlardır. Yarışma soruları tahmini temel eğitim programları dikkate alınarak hazırlanmıştır. Sorular İngilizce ve ülke katılımcılarının dillerine çevrilecektir: Almanca, Bulgarca, Çekçe,  Rusça, Tacikçe, Türkçe, Ukraynaca, Yunanca.

Ulusal organizasyon komiteleri birbiri ile anlaşarak yarışmanın uluslararası branş listesine başka branş ( en az iki ülke okul müfredatına dahil olan branş) ekleyebilirler. Yarışma eğitimsel odaklıdır.

 

2. Yarışmanın statüsü:

Uluslararası Bilim Temelleri Bilgi Yarışması uluslararası entelektüel statüsü olmaktadır. Yarışma statüsü değişmezdir.

3. Yarışmanın çalışma dilleri:

Yarışmanın çalışma dilleri: Almanca, Bulgarca, Çekçe, İngilizce, Rusça, Tacikçe, Türkçe, Ukraynaca

4.  Kayıt  ve müracaat işlemlerin düzeni:

4.1. Okul adına öğretmen tarafından kayıt ve müracaat işlemlerin düzeni:

Yarışmaya  katılmak için  http://urfodu.ru/tr/tr/ web sitemize öğretmen yönetici olarak okul  adına kayıt yapmak gerekmektedir. Öğrencileri yarışmaya çekmek,  web sitemizde kayıt yapmak isteyen öğretmenin, özel yönetici kabineti  açtırmak hakkı vardır. Kayıt işlemi yapıldaktan sonra bilgilerin doğruluğu kontrol edilecek ve kayıt yapan öğretmen kabinet yöneticisi olarak kabul edilecektir. Yönetici, kabinete giriş yapabilmesi için özel şifre alacaktır.

Özel yönetici kabineti  bir defa  açılır ve her  seneye yarışmaya  katılarak  birkaç sene  kullanılabilir. Bir okulun bir kaç tane yönetici kabinetleri olabilir.

İsteğe göre okul, yarışma koordinasyonu yapmak için tek bir yöneticiyi seçebilir. Bu durumda yeni yönetici kabineti açmak gerekmiyordur. Kayıt ve müracaat ile ilgili her hangi bir sorun olduğunda

4.2. Özel kabinet yöneticilerin yapılabilecek işlemleri.

Her öğretmen kabinet yöneticisi olarak aşağıdaki işlemleri yapabilecektir:

- öğrenci listeleri oluşturmak ve düzenlemek;  

- okul bilgilerini düzenlemek ve eklemek;

- yönetici kabinetinde kendi hakkında özel bilgileri vermek (isim, telefon, e-mail)

- organizasyon komitesine ve teknik destek servisine mesaj göndermek;

- müracaat formuna yazdırmak ve sadece kendi yazdığı öğrencileri listeden silmek;

-her katılımcı ve grup halinde sonuç analitik raporları çıkartmak;

- birinci etapta öğrencilerin kağıt üzerinde yapılan test sonuçları ETK ye geçirmek.

Özel kabinet yöneticileri öğrencilerin genel listeleri oluşturup bu listeleri her sene kullanabilir.

Öğrenci listesi düzenlenir, ilave edilir, yazılım hataları düzeltilir.

 

Listeye yazıldığında Birinci etaba kayıt yapıldığında her öğrenciye özel bir kod verilir. Elektronik Test Kompleksi kullandığında bu kod şifre olarak kullanılır. Her yönetici, listeye sadece yarışma esnasında  organize edecek  öğrencileri yazacaktır. Geçen senede yapılan okul kabinetlerinde öğrenci listeleri mevcuttur. Bu  liste değiştirebilir, öğrenci ilave  edebilir, yazım hataları düzeltebilir.

Her yönetici kabinette  aşağıda  verilmiş raporları  görebilecektir:

-          Okul adına kayıt yapmış yönetici listesi;

-          Okulun genel katılımcı listesi;

-          Okul ile ilgili bilgileri ( adres, telefon, e-mail );

-          Kendi ve başka yönetici tarafından yapılmış müracaat listeleri;

-          Her etaptan sonra katılımcıların sonuç raporları ve reytingi;

-          Yarışma, bölge ve  okul  ile ilgili  tüm  haberleri, mesajları ve duyuruları;

-          Geçerli hesap dökümü ve hesap hareketleri.

4.3. Birinci etap ve final müracaatları yönetici kabinetten yapılmaktadır. Tüm ayrıntılar    http://urfodu.ru/tr/tr/olympiad/ web sayfamızda « Yarışmalar »bölümünde bulunmaktadır.

5.  Yarışmanın organizasyonu ve uygulama  şartları.

5.1. Birinci etap:

Birinci etap her ülke katılımcısının okulun bünyesinde sınav olarak yapılacaktır. Gönüllü olarak okul yönetimleri; öğretmenlere, velilere ve öğrencilerine birinci etabın uygulama şartları ile ilgili bilgi verecek. Okul koordinatörleri, sınıf ve branşa göre belirtilen süre içinde gün ve saati kendileri kararlaştırırlar. Böylece okulun yoğun günleri, özel programları, katılımcıların sağlık durumu vb. yarışmayı etkilemez. 5.1.1. Birinci etapta iki seçenek sunulmaktadır. Birinci seçenek: kağıt üzerinde (her öğrenci özel olarak hazırlanan formu doldurarak), ikinci seçenek:  elektronik ortamda (  ON-LİNE elektronik test versiyonu kullanarak ) yapılacaktır. Her okul, teknik imkanlarına göre test seçenekleri kendi tercih edecektir.

Test bittiğinde  her yönetici  kendi kabinetinde  çeşitli analitik raporları görecektir.

5.1.2. Elektronik ortamda test çözümü.

Birinci etabın ilk gününde www.urfodu.ru web sitemizde ON-LİNE elektronik test versiyonu - özel hazırlanmış bilgisayar test programı açık olacaktır. Elektronik test versiyonu on –line rejimde çalışmaktadır  ve sürekli internet bağlantısı gerekmektedir.  Birinci etaba kayıt yapıldığında  her öğrenciye  özel bir  kod  verilir. Bu kodu kullanarak  öğrenci On-Line elektronik testing sistemine  giriş yapıp direkt bilgisayar üzerinde test çözecektir. Her katılımcının bir dersten sadece bir defa test cözümü hakkı vardır. Testi başladıktan  1 saat 15 dakika  sonra  On-Line  elektronik testing  otomatik  olarak  kapanacaktır.

Okulda  yeterli sayıda internete bağlı bilgisayar  mevcut ise  katılımcılar, hepsi aynı zamanda  veya sıra ile on-line elektronik test versiyonu kullanarak  test soruları çözeceklerdir.  Her katılımcı, testi bitirdikten sonra kendi sonucu hemen bilgisayar monitöründe görecektir.

5.1.3. Kağıt üzerinde test çözümü.

Birinci etabın ilk gününde yönetici kabinetlerinde test dosyalarına giriş izni verilecektir. Bu test dosyaları kendi bilgisayarına indirip MS Word program yardımıyla açacak ve gerekli miktarda çoğaltacaktır.

Katılımcıların test sonuçların objektif bir değerlendirme yapabilmesi için çok sıkı bir sınav uygulaması gerekmektedir. Öğrencilere sınavdan önce test soruları göstermek kesinlikle yasaktır. Her katılımcı, test soruları belirlenen tarihte ve saatte sınav yapılan sınıfta alacaklardır.  Kağıt üzerinde ( birinci seçenek) seçildiğinde, öğrenciler bir sınıfta toplanıp özel bir form dolduracaklardır. Daha sonra okul yöneticisi

( sorumlu öğretmen ) test kağıtlarını toplayıp bilgisayar programını kullanarak sonuçları kendisi (sorumlu öğretmeni, bilgisayar öğretmeni ) girecektir.

5.2. Final etabı:

5.2.1. Final etabı her ülke katılımcıda ve uluslararası alanlarında sadece yüz yüze yapılmaktadır. Her ülke katılımcıda final yapılacak yerleri ( baz alınan okulları, üniversite, konferans salonları, v.s. ) ulusal organizasyon komitesi tarafından belirlenecektir. Uluslararası final yerleri uluslararası organizasyon komitesi tarafından belirtmektedir.

Final etabında iki seçenek sunulmaktadır:

1. yerel ( katılımcının kendi ülkesinde )

2. yurt dışında   (Tablo № 1’de belirtilen her hangi bir ülkenin uluslararası final alanında )

Her katılımcı isteğe ve ekonomik durumuna göre yurt içi bulunduğu bölgede veya yurt dışında katılımı seçebilir. İki seçenekte aynı değerdedir.

Final uygulaması için her ülkenin ulusal organizasyon komitesi tarafından final merkezleri oluşturulacaktır:

- «tüm branşlar final merkezleri »

- «seçilmiş branşlar uluslararası merkezleri »

«Tüm branşlar final merkezlerde» her katılımcı her hangi bir branştan ( Matematik, Biyoloji, Coğrafya, İngilizce, Almanca) katılabilir. « Seçilmiş branşlar uluslararası merkezlerde » her katılımcı, sadece bu merkezde belirtilmiş branştan katılabilir.

5.2.2. Her final alanlarında final uygulaması, Uluslararası organizasyon komitesi tarafından belirlenen kurallara titizlikle uyarak gizlilik hükümlerine tabi yapılacaktır.

Ulusal organizasyon komiteleri final uygulama programları ( final açılışı, katılımcılara sınav kurallarının açıklanması, sınav uygulaması) yapacaklardır. Her final merkezine test soruları kapalı zarf içinde zamanında ulaştırıp sınavın yapılacağı saatte ve bu final merkezinde oluşan komisyon tarafından açılır. Final merkezinde olabilecek komisyon üyeleri: final merkezin sorumlu kişi, okul yöneticisi, sorumlu öğretmen, bağımsız gözlemciler ( ulusal komitesinin yetkili kişi, il / ilçe milli eğitim müdürlüğünden yetkili kişi ). Final sınavı yapıldıktan sonra tüm test sonuçları yetkili kişi olan bağımsız gözlemciye tutanak yazarak teslim edilecektir. Test sonuçların değerlendirmesi branş komisyonları tarafından yapılacaktır. 

5.2.3. Uluslararası organizasyon komitesi kararına göre, 2014-2015 eğitim-öğretim yılında yurt dışında uluslararası  final yerleri ve tarihleri aşağıdaki gibidir:

Tablo № 1

 

Final yeri

Branşlar

Sorumlu ulusal organizasyon komitesi

Final tarihi ve saati

Test kontrolü

Ödül töreni

1

    Türkiye 

     Antalya

Biyoloji, Kimya, Coğrafya

Türkiye

Rusya

28.03.2015.

10.00. – 13.00.

29.03.2015-30.03.2015.

31.03.2015.

10.00. – 13.00.

2

Almanya

Berlin

Matematik, Bilişim teknoloji, Fizik

Rusya

15.04.2015.

10.00. – 13.00.

16.04.2015.

17.04.2015.

10.00. – 13.00.

3

Çek Cumhuriyeti

Prag

Fransızca,  Almanca, İngilizce

 

Rusya

15.04.2015.

10.00. – 13.00.

16.04.2015.

17.04.2015.

10.00. – 13.00.

4

Rusya

Kazan

Biyoloji, kimya, coğrafya

Rusya

04.04.2015.

10.00. – 13.00.

05.04.2015.

06.04.2015.

10.00. – 13.00.

5

Rusya

Ekaterinburg

Fransızca,  Almanca, İngilizce

Rusya

04.04.2015.

10.00. – 13.00.

05.04.2015.

06.04.2015.

10.00. – 13.00.

6

Rusya

Çelyabinsk

Matematik, Bilişim teknoloji, Fizik

Rusya

04.04.2015.

10.00. – 13.00.

05.04.2015.

06.04.2015.

10.00. – 13.00.

7

Beyaz Rusya

Bitebsk

Tüm branşlar

Kazakistan

22.03.2015

22.03.2015

23.03.2015

 

5.2.4. Yurt dışında uluslararası final alanlarında yapılacak final programları (katılımcıların kalış süresi: final yerine geliş / gidiş, uyum sağlaması için yeterli zaman, final uygulaması ve çeşitli tur programı dahil ) Ulusal organizasyon komitesi tarafından hazırlanmaktadır. Bu programlar Uluslararası Organizasyon Komitesi tarafından onaylayıp web sayfamızda en geç 15.11.2014 tarihinden itibaren yayınlanacaktır.

 

                                                                                                                                                                      Tablo № 2

Gün

Açıklama

Sorumlu

1.gün

Katılımcılarının gelişi, tur programı

UOK, URFODU

2.gün

XI.Uluslararası  Bilim Temelleri  Bilgi  Yarışmasının açılış töreni. Final uygulaması.Öğretmenler için eğitim seminerı. Öğrencilerin kaynaşması.

UOK, URFODU

3.gün

Öğrenciler ve  öğretmenler için Masterclass eğitimi 

UOK, URFODU

4.gün

XI.Uluslararası  Bilim Temelleri  Bilgi  Yarışmasının ödül ve kapanış töreni.

UOK, URFODU  

 

5.2.5. Her katılımcı isteğe ve ekonomik durumuna göre, gerekli masraflar kendilerine ait olmak üzere final için her hangi bir uluslararası final alanına katılabilir. Yurt dışı seçenek için final müracaatların tarihleri her ülkenin final genel kurallarında açıklamaktadır.

5.2.6. Yurt içi (Antalya ) ve yurt dışı final alanına katılacak her grup okul adına açılış veya kapanış törenlerinde göstermek üzere bir gösteri ( şiir, şarkı, dans,vb ) hazırlayacaktır. Gösteri süresi 3-4 dakikadır.  Ayrıca farklı ülkeden katılımcıların kaynaşması ve küçük hatıra hediyelerin değişimi için zaman olacaktır.  

6. Branş seçimi:

Birinci etapta katılımcılar bir, iki veya daha  fazla branştan; finalde sadece tek branştan katılabilirler. 

7. Test Soruları:

7.1. Ülke katılımcıların eğitim ve öğretim programları ve yaş özellikleri dikkate alınarak  uluslararası test

soruları ülke katılımcılarının orta okulları ve lise öğretmenlerinden oluşan branş komisyonları tarafından hazırlanıp her ülkenin diline çevrilecektir. Her ülke katılımcılarının yarışmaya hazırlanabilmesi için her etaptan  önce  her branşın test konuları web sayfamızda  «Yarışmalar» bölümünde açıklanacaktır

( http://urfodu.ru/tr/tr/olympiad/ ). Tüm katılımcılar aynı soruları çözeceklerdir. Branş komisyonları, test sorularının hazırlanma aşamasında gizlilik ve bilgi güvenliği sağlanmasından sorumlulardır. Her dalın bilimsel yönetici olacak, öğretmenlerin hazırlanmış olduğu test soruları hakkında eleştiri yapılacaktır.

8.  Yarışma etaplarının tarihleri ve uygulanması:

Yarışma etaplarının tarihleri Uluslararası Organizasyon Komitesi tarafından belirtilmiş olup aşağıdaki gibidir:

                                                                                                                                                                   Tablo 3

Ülke

Seçenek etapları

Final etabı

1.etap

2.etap

Rusya

06.10 -  03.11.2014

01.12.2014– 02.02.2015

04.04 – 05.04.2015

Ukrayna

12.01- 22.02. 2015

 

 

04.04 – 05.04.2015

Kazakistan

14.10 – 03.11.2014

15.01 – 02.02.2015

21.03 – 25.03.2015

(yurt dışı )

09.04- 13.04.2015 (yurt içi)

Türkiye

10.11 - 20.11.2014

 

28.03.2015

Kırgızistan

06.10 – 03.11.2014

01.12.2014– 02.02.2015

04.04 – 05.04.2015

Bulgaristan

01.01  - 20.02.2015

 

04.04 – 05.04.2015

Beyaz Rusya

12.01 -22.02.2015

 

04.04 – 05.04.2015

Çek Cumhuriyeti

09.02 -23.02.2015

 

15.04 – 17.04.2015

 

9. Yarışmanın  sonuçları  ve ödüllendirme:

9.1. Birinci etap. Tüm ülke katılımcıları hakkında program otomatik olarak her branşın ve sınıfın katılımcı sonuç listesi rapor olarak verilecektir. Birinci etaba katılan her öğrenci katılımcı sertifikası verilecektir. Katılımcı ve öğretmen sertifikaları dijital kopyası olarak, her okul yöneticisi kendi kabinetinden indirip gerekli miktarda çoğaltacaktır. Finale geçiş puanları Uluslararası Organizasyon Komitesi tarafından belirlenecektir.

9.2.  Final etabı.

9.2.1. Katılımcıların test sonuçların puanlandırma kriterleri ve ödül sayıları Organizasyon Komitesi tarafından belirtilecektir. Finalde jüri tarafından belirlenmiş sonuçlara göre  katılımcılar ödüllendirilecek, yarışmanın organizasyon ve uygulaması ile ilgili tüm protokoller belgelenecek; final sonuçlarına göre analiz yapılacaktır.

9.2.2. Final testleri yirmi gün içinde kontrol edilecek ve sonuçları http://urfodu.ru/tr/tr/olympiad/

sayfasında yayınlayacaktır.

9.2.3. Genel uluslararası sonuç listesine göre her branş ve sınıf ayrıca en yüksek puan alan altın, gümüş, bronz madalyaları ve  I.,II.,III. derece sertifikaları  almayı hak kazanan katılımcılar belirtilecektir. Diğer katılımcılara ,sonuç puanlarına  göre  I.,II.,III. derece diplomaları veya katılımcı diplomaları verilecektir. Tüm katılımcılara hatıra hediyeleri verilecektir. Öğrencileri finale hazırlayan öğretmenlere, okul yöneticilerine ve velilere teşekkür belgesi verilecektir.

 

 

Tablo 4

Ödül

Şartlar

Altın madalya,

 

I.derece sertifikası,  Birincisi , hatıra hediyesi

Katılımcılar  arasında en çok puan alan kişinin puanı 60 ‘dan az olmayacaktır. I.derece Birinci sertifikası  sadece altın madalya kazananlara yazılacaktır.

 

 

Gümüş madalya,

 

I.derece sertifikası,  İkincisi , hatıra hediyesi

Birinciden sonra en çok puan alan ikinci kişinin puanı 60 ‘dan az olmayacaktır . I.derece İkincisi sertifikası  sadece gümüş madalya kazananlarına  yazılacaktır.

 

 

Bronz madalya,

 

I.derece sertifikası  Üçüncüsü , hatıra hediyesi

İkinciden sonra en çok puan alan üçüncü kişinin puanı  60 ‘dan az olmayacaktır. I.derece Üçüncüsü sertifikası  sadece bronz  madalya kazananlarına  yazılacaktır.

1.,2.,3. Derecesi sertifikası, hatıra hediyesi

Üçüncüden sonra en çok puan alan dördüncü kişinin puanı da 55’dan az olmayacaktır.                       

Katılımcı sertifikası, hatıra hediyesi

55 puandan daha az puan alanlar

 

9.2.4. Uluslararası organizasyon komitesi kararına göre her yurt dışı final alanında sadece bu alandaki final katılımcıların sonuç listesi oluşturulacaktır. Bu sonuç listeye göre Birincilik, İkincilik ve Üçüncülük belirtip katılımcılara madalya ve dereceli diploma verilecektir.  Yurt dışı bir alanda en çok puan alan (branş ve sınıf dikkatine alınmayacak) öğrenciye özel ödül verilecektir. Final katılımcıları aşağıda belirtildiği şekilde ödüllendirileceklerdir:

Tablo 5

Ödül

Şartlar

Altın madalya,

 I.derece sertifikası,  Birincisi , hatıra hediyesi

Katılımcılar  arasında en çok puan alan kişinin puanı 60 ‘dan az olmayacaktır. I.derece Birinci sertifikası  sadece altın madalya kazananlara yazılacaktır.

 

 Gümüş madalya,

 I.derece sertifikası,  İkincisi , hatıra hediyesi

Birinciden sonra en çok puan alan ikinci kişinin puanı 60 ‘dan az olmayacaktır . I.derece İkincisi sertifikası  sadece gümüş madalya kazananlarına  yazılacaktır.

 

 Bronz madalya,

 I.derece sertifikası  Üçüncüsü , hatıra hediyesi

İkinciden sonra en çok puan alan üçüncü kişinin puanı  60 ‘dan az olmayacaktır. I.derece Üçüncüsü sertifikası  sadece bronz  madalya kazananlarına  yazılacaktır.

1.,2.,3. Derecesi sertifikası, hatıra hediyesi

Üçüncüden sonra en çok puan alan dördüncü kişinin puanı da 55’dan az olmayacaktır.                       

Katılımcı sertifikası, hatıra hediyesi

55 puandan daha az puan alanlar

 

9.2.5. Genel uluslararası sonuç listesine göre her okul bünyesinde okul yönetimleri tarafından ödül töreni düzenlenecektir. Ödül töreninin tarihini her okul kendisi belirleyecektir. Ödül belgeleri (diploma, madalya, hatıra hediyesi, okul müdürlüklerine, öğretmenlere, velilere teşekkür belgeleri )   kayıt formunda belirtilmiş olduğu okul adreslerine posta ile gönderilecektir. 

10. Uluslararası  genel sonuç listesi.

10.1. Uluslararası final ön sonuç listesi yayınladıktan sonra final katılımcılarının itirazları (katılımcının liste eksik olma, sonuç / puan sorgulama,  sonuç sıfırlanması, diskalifiye durumları ve v.s. ) olduğu taktirde beş gün  içinde yazılı olarak ulusal organizasyon komitesine gönderilecektir. İtiraz formu web sayfamızda http://urfodu.ru/tr/tr/olympiad/ yayınlamaktadır. Uluslar arası Organizasyon Komitesi ise; itirazları incelenip sonuç puanları onayladıktan sonra kesin sonuç listesi oluşturup www.urfodu.ru web sitemizde  yayınlayacaktır. Uluslararası kesin genel final sonuç listesi yayınlandıktan sonra itiraz kabul edilmeyecek, listede her hangi bir düzeltme /değişiklik yapılmayacaktır.

10.2. Genel uluslararası sonuç listesi tüm ülke katılımcılarının final sonuçlarından  ( her sınıf  ve branş ayrıca ) oluşmaktadır. Genel uluslararası sonuç listesi aşağıdaki bilgileri içerir:

1.Katılımcı logini. 2. Ad / Soyadı. 3. Ülke. 4. Bölge. 5.Şehir. 6. Okul adı.  7. Sınıf. 8. Branş. 9. Lig. 10. Sonuç. 11. Sonuç reytingi.12. Ödül/sertifika. 

10.3. Her yurt dışı final alanında sadece bu alandaki final katılımcıların sonuç listesi web sayfamızda açıklanacaktır. Her yurt dışı final alanın katılımcıların sonuçları uluslararası genel sonuç listesine eklenecektir.                                                                          

11.  Yarışmanın finansı

11.1.Yarışmanın finansmanı gönüllü olarak veliler tarafından ve/veya her ülke katılımcının yasaların kabul ettiği diğer finans kaynaklarından karşılanacaktır.

11.2. Uluslararası Bilim Temelleri Bilgi Yarışmasına katılan herkes, her etap için ayrı katılım ücreti ödeyerek katılım şartlarını okuyup anlayarak peşinen kabul etmiş sayılır. Katılım ücreti iki bölümden oluşmaktadır. Katılım ücretinin ilk bölümü okulda kalıp yarışma organizasyonunda gerekli masraflar için kullanılacaktır:

- telefon görüşmeleri, internet ücreti;

- test soruların çoğaltması için kağıt, mürekkep ve v.s alımı;

- katılımcı ve öğretmen sertifikaların (birinci etap) çoğaltması;

- diploma, teşekkür belgeleri dolduran kişinin ücreti;

- test sonuçların elektronik ortamına geçiren öğretmen ücretleri (birinci etap );

Katılım ücretinin ikinci bölümü ise ulusal organizasyon komitesine toplu şeklinde okul adına ödenecek ve yarışma organizasyonunda gerekli masraflar için kullanılacaktır:

- test sorularının hazırlanışı, çeviri, eleştiri ve bilimsel destek;

- final test soruların çoğaltması ve final merkezlerine gönderilmesi için posta masrafları;

- ödül malzemelerin yapılışı ( madalyalar, sertifikalar,diplomalar, teşekkür belgeleri, hediyelik eşyaları );

- ödül malzemelerin okullarına gönderilmesi için posta masrafları;

- on-line Testing sisteminin ve web sitemizin yapılışı, teknik destek ve yazılım  bakımı;

- ofis işletmesi, ofis ekipmanlarının masrafları;

- yarışmanın uluslararası ilişkiler desteği (uluslararası telefon görüşmeleri, danışmanlık; iş seyahatları );

11.3. Her katılımcı ülkede her etabın katılım ücreti ulusal organizasyon  komitesi tarafından belirlenmektedir. Katılım ücreti branş başıdır.

11.4. Kabinet yönetici hesabında yeterli miktar olduğu taktirde katılımcılar yarışmaya katılabilir. 

11.5. Yurt dışında finale katılmak için tüm gerekli masraflar katılımcıya aittir. 

12.  Yarışma uygulamasında kuralların kontrolü:

12.1. Yarışmanın tüm aşamalarında kurallarına göre yarışma uygulaması Uluslararası Organizasyon Komitesi tarafından kontrol edilecektir. Yarışmanın her etaptan sonra Uluslararası Organizasyon Komitesi tarafından katılımcıların ve sonuçların nicel – nitel analizi yapılacaktır.

12.2. Yarışma uygulamasında kuralları ihlal eden katılımcı,  tüm sınıf ve tüm okul Uluslararası veya Ulusal Organizasyon Komitesi tarafından diskalifiye edilecektir.

12.3. Bir okulun aynı sınıf ve aynı branştan katılımcıların test sonuçları aşağıdaki durumlarında diskalifiye edilecektir:

1) tüm katılımcılarının tüm cevapları aynıdır; 

2) en az üç katılımcının cevapları aynıdır; 

3) sonuçlar arasında bir veya  iki cevap yanlış  ve  üç katılımcının cevapları aynıdır;

4) cevaplar arasında bir cevap yanlış ve dört katılımcının cevapları aynıdır.

12.4.  Bir okulun aynı sınıf ve aynı branştan sadece üç katılımcı olduğunda ve bu üç katılımcının tüm cevapları doğru olduğu durumunda yarışma yerinde durumu inceledikten sonra genel sonuç listesinde ödül olasılığı kararını UOK verecektir.  

12.5. Maksimum puandan   % 75 alan diskalifiye edilmiş katılımcı ve puan konusunda şüpheli her katılımcı  tekrar test sınavın  hakkına sahiptir. Tekrar sınav uygulaması sadece yüz yüze ve sadece Uluslararası veya  Ulusal Organizasyon Komitesinin üyesi bulunarak  yapılacaktır.

12.6. Uluslararası final ön sonuç listesi yayınladıktan sonra  final katılımcılarının  itirazları (katılımcının liste eksik olma, sonuç / puan sorgulama,  sonuç sıfırlanması ve diskalifiye durumu,v.s. ) olduğu taktirde beş gün  içinde yazılı olarak müracaatlar  Uluslararası Organizasyon Komitesi tarafından  kabul edilecektir. Beş günlük süre bittiğinde itiraz kabul edilmeyecek, listede her hangi bir düzeltme /değişiklik yapılmayacaktır.

XI.Uluslararası  Bilim Temelleri  Bilgi  Yarışması

1.ETAP  GENEL KURALLARI 

TÜRKİYE

2014-2015 Eğitim-Öğretim Yılı

 

1.Genel Bilgiler

1.1.  XI. Uluslararası  Bilim Temelleri Bilgi Yarışmasının kurucusu Otonom Kurumu « Ural Federal Bölgesi Öğretmen Evi » ’dir / Rusya Federasyonu, Ekaterinburg /. Bu eğitim projesinin,  yazılımın ve tüm yarışma testlerinin  telif hakları  kurucuya aittir.

1.2. XI.Uluslararası Bilim Temelleri Bilgi Yarışmasının gerekçesi, 25.08.2008 tarihli ( 08.09.2010 düzenlenmiştir )  638 sayılı   "Eğitim alanında diğer ülkelerle işbirliği“ Hükümet Kararnamesi / Rusya Federasyonu ve 25.08.2014 tarihinde yapılan konferansta tüm katılımcı ülkelerin aldığı müşterek kararıdır.

1.3. Türkiye’de yarışma organizasyonu ve uygulamasından Ulusal Organizasyon Komitesi ( UOK) sorumludur.

1.4.Birinci etap genel hedefleri: 

-5., 6., 7., 8., 9.,10. ve 11.sınıflarının öğrencileri arasında Matematik, Coğrafya, Biyoloji, İngilizce ve Almanca’da bilgi seviyesinin tespit etmek;

- Yarışma finaline katılmak üzere en başarılı ve en iyi hazırlanmış öğrencileri seçmek. 

 2.Birinci etap katılımcıları: 

2.1. Yarışma katılımcıları:

2.1.1.  XI. Uluslar arası  Bilim Temelleri Bilgi Yarışmasına;  belirtilmiş tarihlerine kadar  birinci etap  katılım  ücreti  ödemiş olup orta okullarının   5., 6., 7., 8.  ve lise  9.,10. ve 11. sınıf öğrencileri kendi sınıfları içinde okul adına katılabilirlerdir. Katılım sadece okul adına, bireysel katılımı yoktur. 

2.1.2 Yarışmada katılımcı sayısının bir sınırı yoktur.  Ön seçme yapılmadan her öğrenci kendi isteğine göre bir, iki veya daha fazla branşın birinci etaba katılabilir.  

3. Test bilgileri: 

3.1.  5.,6.,7.,8.,9.,10. ve 11. sınıf  öğrencilerinin  yaş özellikleri, eğitim ve öğretim programları ve amerikan bilim adamı B.Blum’un  taksonomisi  dikkate alınmak üzere  test olarak  4 bölümden oluşmaktadır:  

- 1. Bölüm: Sorular, bilgi düzeyini kontrol etmek amacıyla hazırlanmıştır. 5 sorudan oluşmaktadır. Her  sorunun dört-beş seçenekten  bir doğru cevabı  vardır. Doğru cevap 1 puan değerindedir. 

- 2.Bölüm: Sorular, öğrencilerin edinilmiş bilgi uygulaması yeteneğini  tespit etmek amacıyla hazırlanmıştır.5 sorudan oluşmaktadır.Her  sorunun altı seçenekten  üç  doğru  cevabı vardır. Doğru cevap 3 puan değerindedir. 

-3.Bölüm: Sorular, yaratıcı ve bir branşının farklı bölümleriyle diğer branşların bütünleşmesini sağlayan sorulardır. Branşın her bölümünün bilgilerini bilmek, terminolojiyi kullanmak, uygunluk göstermek, tarifine göre tanımak, doğru cevabı seçmek gerekmektedir. 10 sorudan ( 5 soru – klasifikasyon, 5 soru – dizi oluşturma ) oluşmaktadır. Doğru cevap 5 puan değerindedir. 

-4.Bölüm: Sorular  5 sorudan oluşmaktadır. Kısa  bir cevap

( kelime veya  rakam  olarak ) verilecek şeklinde  hazırlanmıştır. Doğru cevap 6 puan değerindedir.

Toplam testte 25 tane soru bulunmaktadır. Her soru bir önceki sorudan daha zordur. Sorular test olarak hazırlanmıştır. Tüm sorulara doğru cevap verildiğinde maksimum puan sayısı 100’dür. Dört yanlış cevap bir doğru cevap götürmemektedir. 

3.2. Ülke katılımcıların eğitim ve öğretim programları ve yaş özellikleri dikkate alınarak uluslararası test soruları ülke katılımcılarının orta okulları ve lise öğretmenlerinden oluşan branş komisyonları tarafından hazırlanıp her ülkenin diline çevrilecektir.  Tüm katılımcılar aynı soruları çözeceklerdir. Her ülke katılımcılarının yarışmaya hazırlanabilmesi için her branşın test konuları web sayfamızda  «Yarışmalar» bölümünde 01.10.2014 tarihinden itibaren açıklanacaktır  ( http://urfodu.ru/tr/tr/olympiad/ ). 

Branş komisyonları,  test sorularının hazırlanma aşamasında gizlilik ve bilgi güvenliği sağlanmasından  sorumlulardır. Her dalın bilimsel yönetici olacak, öğretmenlerin hazırlanmış olduğu test soruları hakkında eleştiri yapılacaktır.

3.3. İngilizce ve Almanca dillerinde  konuşan  ülkeler ve bu ülkelerin  başkentleri, genel kültür, görülmeye değer yerleri, ulusal töreler, ulusal kahramanlar, ulusal ve din  bayramları  ile ilgili testte bir kaç soru olacaktır.    

3.4. Branş seçimi: 

Birinci etapta katılımcılar bir, iki veya daha  fazla daldan katılabilirler. 

Türkiye’de  uygulanan branşlar: Matematik, Biyoloji, Coğrafya, Almanca, İngilizce’dır.

Almanca - 5.,6.,7.,8.,9., 10., 11. sınıflar

İngilizce - 5.,6.,7.,8.,9., 10., 11. sınıflar

Matematik - 5.,6.,7.,8.,9., 10., 11. sınıflar

Coğrafya - 6.,7.,8.,9., 10., 11. sınıflar

Biyoloji   - 6.,7.,8.,9., 10., 11. sınıflar

3.5. Test süresi 1 saat 15 dakikadır. Her öğrenci dışarıdan her hangi bir yardım almadan test soruları çözecektir. 

4.Birinci etap kayıt ve  müracaat işlemleri. 

4.1. Okul adına öğretmen tarafından kayıt ve müracaat işlemlerin düzeni:

Yarışmaya katılmak için http://urfodu.ru/tr/tr/ web sitemize öğretmen yönetici olarak okul adına kayıt yapmak gerekmektedir. Öğrencileri yarışmaya çekmek,  web sitemizde kayıt yapmak isteyen öğretmenin, özel yönetici kabineti açtırmak hakkı vardır. Kayıt işlemi yapıldaktan sonra bilgilerin doğruluğu kontrol edilecek ve kayıt yapan öğretmen kabinet yöneticisi olarak kabul edilecektir. Yönetici, kabinete giriş yapabilmesi için özel şifre alacaktır.

Özel yönetici kabineti bir defa açılır ve her seneye yarışmaya katılarak birkaç sene kullanılabilir. Bir okulun bir kaç tane yönetici kabinetleri olabilir. İsteğe göre okul, yarışma koordinasyonu yapmak için tek bir yöneticiyi seçebilir. Bu durumda yeni yönetici kabineti açmak gerekmiyordur. Kayıt ve müracaat ile ilgili her hangi bir sorun olduğunda web sayfamızın yöneticisi ile danışabilirsiniz.

4.2. Özel kabinet yöneticilerin yapılabilecek işlemleri. 

Her öğretmen kabinet yöneticisi olarak aşağıdaki işlemleri yapabilecektir:

- öğrenci listeleri oluşturmak ve düzenlemek;   

- okul bilgilerini düzenlemek ve eklemek;

- yönetici kabinetinde  kendi hakkında özel bilgileri vermek (isim, telefon,e-mail) 

- organizasyon komitesine ve teknik destek servisine mesaj göndermek;

- müracaat formuna yazdırmak ve sadece kendi yazdığı öğrencileri listeden silmek;

-her katılımcı ve grup halinde sonuç analitik raporları çıkartmak;

- birinci etapta öğrencilerin kağıt üzerinde yapılan test sonuçları ETK ye geçirmek.

Özel kabinet yöneticileri öğrencilerin genel listeleri oluşturup bu listeleri her sene kullanabilir.

Öğrenci listesi düzenlenir, ilave edilir, yazılım hataları düzeltilir.

Listeye yazıldığında Birinci etaba kayıt yapıldığında her öğrenciye özel bir kod verilir. Elektronik Test Kompleksi kullandığında bu kod şifre olarak kullanılır. Her yönetici, listeye sadece yarışma esnasında  organize edecek  öğrencileri yazacaktır. Geçen senede yapılan okul kabinetlerinde öğrenci listeleri mevcuttur. Bu liste değiştirebilir, öğrenci ilave edebilir, yazım hataları düzeltebilir.

Her yönetici kabinette aşağıda verilmiş raporları görebilecektir:

- Okul adına kayıt yapmış yönetici listesi;

- Okulun genel katılımcı listesi;

- Okul ile ilgili bilgileri ( adres, telefonları, e-mail );

- Kendi ve başka yönetici tarafından yapılmış müracaat listeleri;

- Her etaptan sonra katılımcıların sonuç raporları ve reytingi;

- Yarışma, bölge ve okul ile ilgili tüm haberleri, mesajları ve duyuruları;

- Geçerli hesap dökümü ve hesap hareketleri.

4.3. Birinci etap müracaatları yönetici kabinetten yapılmaktadır. Tüm ayrıntılar  «Yarışmalar » bölümünde  bulunmaktadır.

4.4. Bireysel olarak yarışma kaydı yapılmamaktadır.

5. Birinci etap kayıt, müracaat ve uygulama tarihleri:

5.1. Kayıt ve  birinci etaba katılım için müracaatlar  01.10.2014 tarihinde başlayıp, 09.11.2014 tarihinde son bulacaktır.  

5.2. Birinci etap 10.11.2014 – 20.11.2014 tarihleri arasında yapılacaktır. Okul koordinatörleri, sınıf ve branşa göre belirtilen süre içinde gün ve saati kendileri kararlaştırırlar. Böylece okulun yoğun günleri, özel programları, katılımcıların sağlık durumu  vb. yarışmayı etkilemez.                    

6.Birinci etap uygulanması:

6.1.1.Birinci etap her ülke katılımcısının okulun bünyesinde sınav olarak yapılacaktır. Gönüllü olarak okul yönetimleri; öğretmenlere, velilere ve öğrencilerine birinci etabın uygulama şartları ile ilgili bilgi verecek. Okul koordinatörleri, sınıf ve branşa göre belirtilen süre içinde gün ve saati kendileri kararlaştırırlar. Böylece okulun yoğun günleri, özel programları, katılımcıların sağlık durumu vb. yarışmayı etkilemez. 6.1.1. Birinci etapta iki seçenek sunulmaktadır. Birinci seçenek: kağıt üzerinde (her öğrenci özel olarak hazırlanan formu doldurarak) ,ikinci seçenek:  elektronik ortamda (  ON-LİNE elektronik test versiyonu kullanarak ) yapılacaktır. Kağıt üzerinde ( birinci seçenek) seçildiğinde, öğrenciler bir sınıfta toplanıp özel bir form dolduracaklardır. Daha sonra sorumlu öğretmen test kağıtlarını toplayıp bilgisayar programını kullanarak sonuçları kendisi girecektir. Her okul, teknik imkanlarına göre test seçenekleri kendi tercih edecektir.

6.1.2. Birinci etabın ilk gününde yönetici kabinetlerinde test dosyalarına giriş izni verilecektir. Bu test dosyaları kendi bilgisayarına indirip MS Word program yardımıyla açacak ve gerekli miktarda çoğaltacaktır. 

Katılımcıların test sonuçların objektif bir değerlendirme yapabilmesi için çok sıkı bir sınav uygulaması gerekmektedir. Öğrencilere sınavdan önce test soruları göstermek kesinlikle yasaktır. Her katılımcı, test soruları belirlenen tarihte ve saatte sınav yapılan sınıfta alacaklardır.  

6.1.3. Birinci etabın ilk gününde www.urfodu.ru web sitemizde ON-LİNE elektronik test versiyonu - özel hazırlanmış bilgisayar test programı açık olacaktır. Elektronik test versiyonu  on –line  rejimde çalışmaktadır  ve sürekli internet bağlantısı gerekmektedir.  Birinci etaba kayıt  yapıldığında  her  öğrenciye  özel bir  kod  verilir. Bu  kodu  kullanarak  öğrenci On-Line elektronik testing sistemine  giriş yapıp direkt bilgisayar üzerinde test çözecektir. Her katılımcının bir dersten sadece bir defa test cözümü hakkı vardır. Testi başladıktan  1 saat 15 dakika  sonra  On-Line  elektronik testing  otomatik  olarak  kapanacaktır.

6.1.4. Okulda  yeterli sayıda internete bağlı bilgisayar  mevcut ise  katılımcılar, hepsi aynı zamanda  veya sıra ile on-line elektronik test versiyonu kullanarak  test soruları çözeceklerdir.  Her  katılımcı, testi bitirdikten sonra kendi sonucu hemen bilgisayar monitöründe görecektir. 

6.1.5. Test bittiğinde  her yönetici  kendi kabinetinde  çeşitli analitik raporları görecektir.

7.Birinci etap sonuçları  ve  ödüllendirme: 

7.1.  Birinci etap bittiğinde  her yönetici  kendi kabinetinde  katılımcıların sonuç raporları görecektir. Finale geçiş puanları Uluslararası Organizasyon Komitesi tarafından belirlenmektedirt:

Birinci Etabın sonuçlarına göre  50-100 puan arası alan katılımcıların  final aşamada hareket etme hakkını verir. Birinci Etabın sonuçlarına göre 0-49 puan arası alan öğrencileri finale katılma hakkı kazanamazlar.

7.2. Birinci etabın tüm katılımcılarına sertifika verilecektir. 30.11.2014 tarihinden itibaren katılımcı ve öğretmen sertifikaları dijital kopyası olarak, her okul yöneticisi kendi kabinetinden indirip gerekli miktarda çoğaltacaktır. Sertifikalar posta ile gönderilmeyecektir.

7.3. Birinci etabın sonuçları öğrenildikten ve sertifikaları çoğaltıp doldurulduktan sonra okul  yönetimi tören düzenleyip, tüm  katılımcılarına sertifikaları dağıtır.  Okul yönetiminin isteğine bağlı olarak en yüksek puan( 80-100 arası ) alan öğrencilerine özel diploma veya hediye verebilir. Diploma veya hediye okulda kalan kayıt ücretinden alınır .( bk.Madde 8 ) 

8.Birinci etabın finansı ve katılım ücreti: 

Yarışmanın finansmanı gönüllü olarak veliler tarafından ve/veya her ülke katılımcının yasaların kabul ettiği diğer finans kaynaklarından karşılanacaktır. XI.Uluslararası Bilim Temelleri Bilgi Yarışması birinci etaba katılan herkes,  katılım ücreti ödeyerek katılım şartlarını okuyup anlayarak peşinen kabul etmiş sayılır. 

8.1.Birinci etap için katılım ücreti 7 TL ( Yedi Türk Lirası )‘dir. 7 TL ( Yedi Türk Lirası)’den 2 TL ( İki Türk Lirası) okulda kalacak olup gerekli masraflar için kullanılacaktır. Kalan 5 TL (Beş Türk Lirası ) ise  katılım ücreti olarak toplu bir şekilde okul adına ödenecektir. 

8.1.1.Okulda kalan katılım ücretinin yarışma organizasyonunda gerekli masraflar için kullanılacaktır: 

- telefon görüşmeleri, internet ücreti;

- test soruların çoğaltması için kağıt, mürekkep ve v.s alımı;

- birinci etap katılımcı ve öğretmen sertifikaların çoğaltması;

- katılımcı ve öğretmen sertifikaları dolduran kişinin ücreti;

- test sonuçların elektronik ortamına geçiren öğretmen ücretleri;

8.1.2.Ulusal organizasyon komitesine toplu şeklinde okul adına ödenecek katılım ücretinin yarışma organizasyonunda gerekli masraflar için kullanılacaktır: 

- test sorularının hazırlanışı, çeviri, eleştiri ve bilimsel destek; 

- final test soruların çoğaltması ve final merkezlerine gönderilmesi için posta masrafları;

- ödül malzemelerin yapılışı ( madalyalar, sertifikalar,diplomalar, teşekkür belgeleri, hediyelik eşyaları );

- ödül malzemelerin okullarına gönderilmesi için posta masrafları;

- on-line Testing sisteminin ve web sitemizin yapılışı, teknik destek ve yazılım  bakımı;

- ofis işletmesi, ofis ekipmanlarının masrafları;

- yarışmanın uluslararası ilişkiler desteği (uluslararası telefon görüşmeleri, danışmanlık; iş seyahatları );

8.2.Müracaat ettiğinde ödeme miktarı otomatik olarak hesaplanır ve kabinete aktarılır. Katılım ücreti banka havale ile toplu şeklinde okul adına yapılacaktır. Her okul yöneticisi diğer okul yöneticilerinden ayrı ödeme yapacaktır.   

8.3.Banka havalesi yapan kişi, ödeme açıklaması kısmına sadece kabinet yöneticisinin logini yazmak zorundadır. Ödeme bilgileri eksik veya yanlış yazılmış durumlarında, bu ödeme okul katılımcı hesabın aktarılmayacaktır ve katılımcı borçlu olarak gözükecektir. Bu durumda okul yönetici ulusal organizasyon komitesine başvurabilir. Okulun bir yönetici tarafından yapılmış ödemesi bu yönetici hesabına aktarılır ve aynı okulun başka yönetici tarafından kullanılmaz.

8.4. Ödemeler yönetici hesaplarına aktarılacak ve test bittikten sonra gerekli miktar hesaptan silinecektir. 

8.5. Birinci etabın müracaat son tarihine kadar yönetici müracaat formunda değişiklikleri ve ilave ödemeleri yapabilir.

8.6. Bir okulda birden fazla yarışma yöneticisi olduğu taktirde her yöneticinin ayrı bir hesap vardır ve diğer yöneticiler bu hesaba karışamazlar. Karşılıklı anlaşarak bir yönetici kendi hesabından başka yönetici  hesabına para aktarabilir.  

8.7. Birinci etaptan sonra yönetici hesabında kalan parayı final etabında kullanabilir. Yönetici hesabında yeterli miktar olduğu taktirde katılımcılar yarışmaya katılabilir

8.8. Katılım ücreti branş başıdır. Ödeme tarihi 09.11.2014 son günüdür.

9. İletişim

Türkiye ‘de yarışma ile ilgili bilgi almak için iletişim kurulacak kişi:

Svetlana ( Işık ) Sağdıç. E-mail: svetasag@mail.ru

 

OKUL ADINA ÖZEL SAYFASINI ( KABİNET )

OLUŞTURMA VE KULLANIM AÇIKLAMASI

 

Kabinet oluşturması.

 

Yarışmaya  katılmak için web sitemize öğretmen yönetici olarak okul  adına kayıt yapmak gerekmektedir:

1.      Kabinetin kayıt yapılması için  http://urfodu.ru/tr /tr/web sitemizden Kayıtbölümünegiriniz.

 

2.      Açılan kayıt formu eksiksiz doldurunuz. Okulalanında, şehri yazdıktan sonra, bu şehirdeki kayıtlı olan tüm okullar çıkar. Bu listede okulunuz çıkmadı ise okul bilgileri

( Okul tam adı, okul müdürün adı, açık posta adresi, posta kodu, okul telefonu, okul web sayfasının adresi )svetasag@mail.ru adresine gönderiniz.

 

3.      Kayıt işlemi yapıldıktan sonra bilgilerin doğruluğu kontrol edilecek ve kayıt yapan öğretmen kabinet yöneticisi olarak kabul edilecektir. Kabinete giriş yapabilmesi  için  yazdığınız  mail adresinize Logingönderilecek. Posta kutunuzu kontrol ediniz. Logini aldıktan sonra özel sayfanızıziyaret edebilirsiniz.

 

 

Yönetici kabineti  bir defa  açılır ve her  seneye yarışmaya  katılarak  birkaç sene  kullanılabilir. Bir okulun bir kaç tane yönetici kabinetleri olabilir. İsteğe göre okul, yarışma koordinasyonu yapmak için tek bir yöneticiyi seçebilir. Bu durumda yeni yönetici kabineti açmak gerekmiyordur. Bir öğretmen birkaç okulun yönetici ise her okul adına kaydı oluştururken  farklı mail adresi kullanmak zorundadır.

 

Kabinet kullanımı.

http://urfodu.ru/tr/tr/  web sitemizden  Giriş bölümüne  tıklayıp logini ve  oluşturduğunuz parolayı kullanarak kabinete ziyaret edebilirsiniz:

·         Kişiselsayfam- güncel haber, bilgi, anonsları görebilirsiniz

·         Profilim- kayıt bilgileri düzeltebilirsiniz

·         Öğrencilerim- öğrenci listesi oluşturabilirsiniz ve düzeltebilirsiniz  

·         Hesabım- hesap kontrolü yapabilirsiniz

·         Ödüllerimödül malzemeleri dijital kopya olarak indiribilirsiniz

·         Müracaatlarım - birinci etap  ve  final müracaatları edebilirsiniz, müracaat          

raporları oluşturabilirsiniz, ödeme bilgileri görebilirsiniz

·         Raporlarçeşitli raporları görebilirsiniz

·         Mesajlarımher hangi bir işlem ile ilgili sorun yaşıyorsanız teknik destek ekibimize mesaj

yazabilirsiniz

·         Okulunuzunöğretmenleriokulunuzdaki tüm  kabinet yöneticileri görebilirsiniz

 

1.İlk önce   Öğrencilerim bölümüne tıklayıp öğrenci listesi oluşturunuz.

Her okul yöneticisi kendi kabinetinde   öğrenci adı , soyadı ve sınıfı seçerek  okulun genel öğrenci listesi oluşturabilir.Bu liste her sene kullanabilir. Listede olan her öğrenciye özel login ve şifre verilir, bu loginive  şifreyi kullanarak, Elektronik Test Versiyonuna  (ETV )  giriş yapılacaktır. Öğrenci listesi düzenlenebilir, öğrenci eklenebilir. Öğrenci listesi otomatik olarak her sene bir sınıf atlayarak düzenleniyor.

2.Öğrenci listesi oluşturduktan sonra Müracaatlarım  bölümüne tıklayıp 1.etaba müracaat ediniz. Açılan öğrenci listesinden öğrenci katılacağı branşı seçip kaydediniz. Bu şekilde her öğrenci 1.etaba  kayıt  ediniz. Müracaatları yaptıktan sonra aşağıdaki düğmeleri tıklayarak istediğinizi işlemi yapabilirsiniz:

Müracaatı düzelt Ödeme Branşa göre liste indir Sınıfa göre liste indir


Müracaatı düzelt  - Son müracaat  tarihe kadar listede herhangi bir değişiklik yapabilirsiniz. Değişiklik yapabilmesi için tabloda «Yapılmış müracaatlar» bölümünde branşı işaretleyiniz, tablonun altında çıkan « Seçili müracaatları sil » düğmesini tıklayınız.

Bir  branş eklemek istediğinizde «  Uygun  branşlar »  bölümünde branşı işaretleyiniz, tablonun altında çıkan « Kaydet » düğmesini tıklayınız.


Ödeme   - Müracaat  tablosunda branş seçimi kaydettikten sonra  ödeme miktarı otomatik olarak hesaplanır . « Ödeme  »bölümüne tıklayıp ödeme bilgileri öğrenebilirsiniz. Banka bilgileri öğrenmek  için« Banka bilgileri bölümüne tıklayınız.   Ödemesi okul adına toplu şeklinde bankaya yapılır. Havale masrafı ödememek için interaktif bankacılığını kullanmanızı öneririz.

 

Ödeme dekontunun açıklama kısmında  sadecealtı rakamlı kodun (okulunuzun logini, örnek u556674)   yazılması gerekmektedir. Ödeme bilgileri eksik veya yanlış yazılmış durumlarında, bu ödeme okul katılımcı hesabın aktarılmayacaktır ve katılımcı borçlu olarak gözükecektir. Okulun bir yönetici tarafından yapılmış ödemesi bu yönetici hesabına aktarılır ve aynı okulun başka yönetici tarafından kullanılmaz. Ödeme yaptıktan sonra  Hesabım bölümüne  tıklayarak  hesap kontrolü yapabilirsiniz.

 

Branşa göre liste indir   - branşa göre müracaat raporları indirip yazdırabilirsiniz.

 

Sınıfa göre liste indir   - sınıfa göre müracaat raporları indirip yazdırabilirsiniz.

 

 

 XI. Uluslar arası Bilim Temelleri Bilgi Yarışması

2014-2015 EĞİTİM - öğretim  yılı           

1.Etap

Almanca  Test  Konuları

 

Test soruları hazırlayan: Domnina Margarita,  okul  № 10  Almanca  öğretmeni ,Ekaterinburg / Rusya,

Almanca dalı bilimsel yöneticisi:  doç. Bredekhina İrina Dilbilim ve kültürler arası iletişim departmanın başkanı, Ural Federe Üniversitesi / Ekaterinburg - Rusya   

5.sınıf

1. Dilbilgisi. Fiiller ve ilgeçler.

2. Asıl sayılar.

3. Dilbilgisi.  Güçlü fiiller çekim. Şimdiki zaman.

4. Genel kültür. Almanya coğrafyası.                                                  

5. Genel kültür. Ulusal alman bayramlar.

6. Okuma. Metin çalışması.  

7. Dilbilgisi. Adlar.  

8. Okuma. Anons metni çalışması.

9.  Dilbilgisi. Cümle yapısı.

10.Genel kültür. Alman  kitapların kahramanları.

11. Adlar ve fiiller.

12. Cümle yapısı.

13. Atasözler.

14. Okuma. Anlama. Anons metni çalışması.

15. Bileşik adlar.       

16. Cümle yapısı

17. Diyalog yapısı

18.  Zaman (Tageszeiten).

19.  Genel kültür. Almanya ve Avusturya’nın ünlü insanlar.

20. Yemek tarifi metni çalışması.

21. Genel kültür. Berlin .

22. Şiir tamamlama.

23. Genel kültür. Alman okulların adetleri.

24. Bilmece.

25. Genel kültür. Almanya  haritası.     

 

6. sınıf

1. Dilbilgisi. Fiiller ve ilgeçler.

2. Genel kültür. Almanya Ve Avusturya coğrafyası.

3. Fiil. Zaman formları. Das Perfekt.

4. Sayılar.

5. Konu: Aile.        

6. Okuma. Anons metni çalışması.

7. Dilbilgisi. Adların cinsi. Tanımlık.

8. Okuma. Anlama. Konu: Das Eichhőrnchen

9.  Cümle. Fiil çekimleri.  

10.  Genel kültür. Alman şehirleri.

11. Metin çalışması.

12. Cümle yapısı.

13. Meslekler.

14. Atasözler.      

15. Okuma.Anlama. Anons metni çalışması.

16. Cümle yapısı

17. Diyalog yapısı     

18. Sayılar

19. Genel kültür. Almanya.

20. Yemek tarifi metni çalışması.

21. Genel kültür. Almanya’nın müzeleri.

22. Şiir tamamlama.

23. Genel kültür. Almanya’nın edebiyatı.

24. Bilmece.

25. Genel kültür. Almanya haritası.     

 

9.sınıf

1.Dilbilgisi.Soru kelimeleri.

2. Nebensatz.

3. Fiil  sein

4. Genel kültür. Almanya. Avusturya.

5.  Genel kültür. Almanya.  München.

6.  Metin çalışması.

7. Dilbilgiisi. Cümle yapısı.  

8. Negatif  anlamlı  kelimeler.

9. Dilbilgisi. Passiv. 

10. Genel kültür. Almanya’nın şehirleri.

11. Metin çalışması.

12. Eşanlamlı kelimer.

13. Cümle yapısı.

14. Atasözler.

15. Genel kültür. Ünlü Almanlar.

16. Bieşik cümle yapısı.

17. Metin çalışması.

18.  Belirteç ( Das Adverb ).  

19. Diyalog.

20. Yemek tarifi metni çalışması.

21. Genel kültür. Almanya’nın dnehirleri.

22. Genel kültür. Almanya’nın şehirler ve araba markaları.

23. Bilmece.

24.  Genel kültür. Ünlü heykeller.

25. Genel kültür. Almanya. Federal toprakları.     

 

10.sınıf

1.Dilbilgisi. Bileşik cümlede bağlaçlar.

2. die Präposition  “nach

3. Cümle yapısı.

4.  Konu: edebiyat sözcükleri.

5.  Adların çoğul biçimi ( Pluralform ).     

6.  Metin çalışması.

7. Cümle yapısı.

8. Die unpersönlichen Sätze.

9. Cümle yapısı.

10. Genel kültür. Almanya’nın şehirleri.

11. Metin çalışması.

12. Konu: Computer. Sözcükler.

13. Nebensatz. Konjunktion: Darum, obvohl,weil,aber, dass

14. Atasözler.

15. Genel kültür. Almanya ve Avusturya’nın yazarların ve  şairlerin eserleri.

16. Soru cümle yapısı.

17. Metin çalışması.

18. Belirteç ( Das Adverb ).  

19. Diyalog.

20. Yemek tarifi metni çalışması.

21. Genel kültür. Almanya’nın şehirleri ve  ünlü yerleri.  

22. Bilmece.

23. Bilmece

24. Genel kültür. Almanya’nın müzisyenleri.

25. Genel kültür. Almanya.Federal  topraklar.     

 

 

11.sınıf

1. die Präposition mit dem Pronomen, die Präposition mit dem Artikel oder das Prono-minaladverb.

2. Das Pronomen ’’man’’.

3.  Das Passiv. 

4. Genel Kültür. Almanya’nın coğrafyası.

5.  Adların  çoğul biçimi (die Pluralform).                                               

6. Metin çalışması.

7. Cümle yapısı.

8. Konu:meyveler. Sözcükler.

9. Konu: Aşk, sevgi. Sözcükler.

10. Genel kültür. Avrupa Bilrliği.Şehirler.

11. Metin çalışması.

12. Cümle yapısı.

13. Nebensatz. Konjunktion: bis, weil, ob,seit, als.

14.  Atasözler.

15. Cümle yapısı.

16 Das Satzgefüge.

17. Metin çalışması.     

18. Genel kültür. H.Heine.

19. Diyalog..

20. Yemek tarifi metni çalışması.  

21. Genel kültür. Kanzler.

22.  Genel Kültür. Berlin.

23. Genel Kültür.   

24. Bilmece.

25. Genel kültür.  Federal topraklar.     

 

XI. Uluslar arası Bilim Temelleri Bilgi Yarışması

2014-2015 öğretim  yılı

1.Etap

 

Test soruları hazırlayan: Pitolina  Polina, Ural Devlet Pedagojik Üniversitesi, Yabancı Diller Tercümanlık  ve Çeviri bölümü, öğretim  üyesi  / Ekaterinburg /Rusya 

 

İngilizce dalı bilimsel yöneticisi:  prof.  Shoustrova Elizaveta, filolojik bilimler doktoru, Yabanci Diller Ural Devlet Pedagojik Üniversitesi, tercümanlık  fakültesi/ Ekaterinburg - Rusya   

 

İngilizce  Test  Konuları

 

5.sınıf

Genel kültür. İngiltere ülkeleri ve başkentleri.

İngilizce konuşan ülkeler.

Deyimler. Diyalog.

Sıfatların en üstünlük halleri (Superlatives adjectives).

Genel kültür. İngiltere. Londra.

Hobi.

Genel kültür. Londra.

Meslekler.

Mağaza ve mağaza reyonların isimleri.

Cümle yapısı:Nesne, Belirteç, Yer, Zaman.

Sir James Paul McCartney biyografisi ve eserleri.

Deyimler  ve atasözler.

Karşıt anlamlılar ( Antonyms).

The sentence .The Object. The Attribute. Adverbial Modifiers.

Deyimler (Idioms ).

Mağaza ve mağaza reyonların  isimleri.

İngilizce cümle yapısı (The word order in a sentence). 

Metin. Okuma. Anlama.  

Hafta günleri.

Hayvanlar.

Antonyms.

Aile. Aile üyeleri.

Atasözler.

 

 

6.sınıf

Genel kültür. İngilizce konuşan ülkelerin bayrakları.

Hayvanlar.

Genel kültür. İngiltere’nin  ünlü insanlar.

Past simple Tense

Possessive ‘s

The sentence .The Object. The Attribute. Adverbial Modifiers.

Genel kültür. Londra.

There is/are

Deyimler ve atasözleri.

İngilizce cümle yapısı (The word order in a sentence). 

İngilizce cümle yapısı (The word order in a sentence). 

Idioms with homework.

Tarihler.

Para isimleri.

Karşıt anlamlılar ( Antonyms).

Mutfak.

 

 

7.sınıf

Genel kültür. İngilizce konuşan  ülkelerin ulusal sembolleri.

İrregular verbs ( Düzensiz fiiller).

Deyimler ( Idioms ).

Genel kültür. İngilizce konuşan ülkeler.

There is/are

Fiil zaman formları.

Grammar. The word order in a sentence.

The sentence .The Object. The Attribute. Adverbial Modifiers.

Hobi.

Genel kültür. İngilizce konuşan ülkelerin başkentleri.

Spor.

Synonyms.

Şehir.

Spor.  

Karşıt anlamlılar ( Antonyms).

Giyim.

Bilgisayar.

 

8.sınıf

Genel kültür. İngilizce konuşan ülkelerin bayrakları.

Dilbilgisi. The Present Perfect.

Uncountable Nouns.

Uzay.

The Future Tense ( Gelecek Zaman).

Past Continuous Tense

Phrasal Verbs (Deyimsel fiiller).

TIP (Medicine ).

The sentence .The Object. The Attribute. Adverbial Modifiers.

Genel kültür. İngilizce konuşan ülkelerin başkentleri.

The descriptions with the personality adjectives.

Grammar. The word order in a sentence.

Deyimler ( Idioms ).

Okulda ( In school ).

Katastroflar.

Synonyms.

Cinayetler ( Crimes ).

 

9.sınıf

Genel kültür. İngilizce konuşan ülkelerin bayrakları.

Set phrases with the verb make /do

The comparative degree of adverbs. 

 

Koşul cümleleri. 

Passive voice (Edilgen çatı).

Modal verbs.

İnfinitive.

The sentence .The Object. The Attribute. Adverbial Modifiers.

İngiliz ingilizcesi ve amerikan ingilizcesi.

Genel kültür. İngilizce konuşan ülkelerin başkentleri.

Yaşam  ortamı.

Grammar. The word order in a sentence

Metinde  paragraf bağlantısı..

Fiil zaman formları.

Time markers.

Karşıt anlamlılar ( Antonyms).

Edebiyat

Vücut parçaları.

Hayvanlar.

Eğitim.

 

 

 

10.sınıf

Genel kültür. İngilizce konuşan ülkelerin ulusal sembolleri.

Giyim.

Fiil zaman  formları.

Present Perfect Continuous.

The articles.  

Set phrases with the verb make /do .

Phrasal verbs (Deyimsel fiiller).

Synonyms.  

Conditional sentence types (Koşul cümleleri).

The Participle.

Genel kültür. İngilizce konuşan  ülkelerin başkentleri.

Genel kültür. İngilizce konuşan ülkelerin şehirleri.

Metin çalışması.

Yaş kategorileri.

Grammar. The word order in a sentence.

Antonyms.

 

 

 11.sınıf

Genel kültür. İngilizce konuşan ülkeler. 

Deyimler( Idioms )

Future time.

 

Genel kültür. Kanada.

The crime.

Genel kültür. İngiltere coğrafyası.

 

Passive voice (Edilgen çatı).

Genel kültür. Kanada coğrafyası.

Cinayetler ( Crimes).

Past tense.

Phrasal verbs (Deyimsel fiiller).

Genel kültür. İngilizce konuşan  ülkelerin başkentleri.

Genel kültür. İngilizce konuşan ülkelerin şehirleri.

Metin çalışması.

Grammar. The word order in a sentence.

Fiil zaman  formları. 

Görünüm ve yaş ile ilgili isimler ve sıfatlar.

Vücut parçaları.

Görünüm ve karakter ile ilgili isimler ve sıfatlar.

TIP.

 

 Ural Federe  Bölgesi Öğretmen Evi

XI. Uluslararası Bilim Temelleri  Bilgi Yarışması             

2014-2015 eğitim- öğretim  yılı              

1.etap     

    

 

Test soruları hazırlayan:Sineva Natalya, Bitki ve Hayvan Ekolojisi Enstitüsü"nün  araştırmacı görevlisi , Ekaterinburg / Rusya.

Biyoloji dalı bilimsel yöneticisi: Klishena Veronika, coğrafya öğretmeni, lise №6, Kaçkanar / Kazakistan.

 

 

Biyoloji Test Konuları            

 

6. sınıf

1. Bitkiler. Özellikler.

2. Canlılarda üreme,büyüme, gelişme.

3. Dolaşım sistemi.

4. Destek ve hareket sistemi .Hastalıklar.

5. Bakteriler. Özellikler.

6. Gıda.

7.  Solunum sistemi

8.  İskelet sistemi.

9.  Dolaşım sistemi. Kan özellkleri.

10. Hücre.

11. Vücudumuzdaki sitemler ve organlar.

12. Hayvanların yaşam ortamları.

13. Canlılarda üreme. Üreme  çeşitleri.

14. Biyolojik terimleri.

15. Hücre yapısı. Organeller.

16. Doğal yaşam alanları. Besin zencirleri.

17. Bitkiler. Özellikler.

18. Ekoloji. Ambalaj sembolleri.

19. Hücre. 

20. Canlı organizmalar. Gelişim.

21. Hayvanlar alemi. Özellikler.

22. Bilmece.

23. Hücre. Organeller. 

24. Dolaşım sistemi.

25. Hücre.

7.sınıf

1. Botanik. Bitki yapısı.

2. Ekoloji. Canlılar arasında ilişkiler.

3. İnsanlar ve çevre. Canlı çeşitliliği.

4. Besin maddeleri.

5. Ekoloji. Çevremiz.

6. Duyu organlarımız.

7. Zooloji. Hayvan sınıfları.

8. Vücudumuzdaki sistemler. Mikroplarla savaş. Hastalıklar.

9.  Vücudumuzdaki sistemler. Mikroplarla savaş.

10. Sindirim sistemi.

11. Bitkiler. Tohumlar.  

12. Denetleyici ve düzenleyici sistemler.

13. Vücudumuzdaki sistemler. Görevler.

14. Duyu organlarımız.

15. İç salgı bezleri.

16. Sinir sistemi. Beyin.

17. Sinir sistemi. Beyin hacmi.

18. Duyu organlarımız.

19. Bitkilerin taksonomik sınıflandırması.

20. Duyu organlarımız.

21. Biyolojik problem.

22. Vücut organımız. Hastalıklar.

23. Boşaltım sistemi.

24. İnsan vücudu.

25. İnsan vücudu

 

 

8.sınıf

1. Canlılar. Tür özellikleri.

2. İnsan vücudu. Özellikler. 

3. Virüsler. Yapı özellikleri.

4. Mitoz. 

5. Mayoz.

6. Adaptasyon. Özellikler.

7. Mutasyon. Özellikler.

8. Mitoz. Özellikler.

9. Hormonlar.

10. Mayoz. Özellikler .

11. Vücudumuzdaki sistemler.

12. Canlılarda kromozom sayısı.

13. Bağışıklık sistemi. 

14. Memeliler. Özellikler.

15. Canlılarda üreme şekilleri.

16. Biyoloji dalları.

17. Nikotin.

18. Mitoz.Kromozomlar.

19. Canlılarda gelişim.

20. Mitoz. Mayoz. Kromozomlar.   

21. Biyolojik problem.

22. Bitkiler  alemi.

23.  Mutasyon.

24. Memeliler. Dünyanın ilginç hayvanlar.

25. Genetik. Canlılarda kopyalanma yöntemi.

 

 

Ural Federe  Bölgesi Öğretmen Evi

XI. Uluslararası Bilim Temelleri  Bilgi Yarışması       

2014-2015 eğitim- öğretim  yılı               

1.etap      

    

Test soruları hazırlayan:Sineva Natalya, Bitki ve Hayvan Ekolojisi Enstitüsü"nün  araştırmacı görevlisi , Ekaterinburg / Rusya. 

Biyoloji dalı bilimsel yöneticisi: Klishena Veronika, coğrafya öğretmeni, lise №6, Kaçkanar / Kazakistan.

 

Biyoloji Test Konuları             

 

9.sınıf

1. Çevremiz ve bilinçli birey.

2.  Biyoloji bilim dalları.

3.  Canlılığın temel birimi ( Hücre ).

4.  Canlıların temel bileşenleri 

5. Kan grupları ve değişik kalıtım biçimleri.

6.  Canlilarin temel bileşenleri. Organik ve İnorganik bileşenleri.

7.   Canlıların temel bileşenleri. ATP.

8.  Biyoloji bilimi. Biyoloji alt bilim dalları.

9.  Canlılarda en önemli organik bileşikler. Karbonhidratlar.

10. Kan grupları.

11.Bitkilerde bulunan  bileşikler.

12. Organel çeşitleri.

13.  Ekosistem. Biyotik ve abiyotik elemanlar.

14. Canlıların temel bileşenleri. Mineraller.

15. Hücre bölünme fazları. 

16. Canlıların ekolojik organizasyon düzeyleri. 

17. Sinir sistemi. Beyin hacmi.

18.  Canlıların temel bileşenleri. pH değeri.

19. Canlıların sınıflandırması.

20. Vitaminler.

21. İnsan organizması.

22. Kalıtım. Gen özellikleri.

23. Komünitede simbiyotik ilişkiler.

24. Genetik (kalıtım ) terimleri.

25. Canlılar ve çevre.

 

 

 

 

10.sınıf

1. Sağlıklı beslenme. 

2. Doğal seleksyon.özellikler.

3. Ekosistem. Ekoloji.

4. Hücre.

5. Ekosistemlerde madde döngülleri.

6.  Dolaşim sistemi. Hemoglobin.

7.  Biyoloji alt bilim dalları. 

8.  Fermantasyon.

9.  Fotosentez.

10. Fermantasyon özellikleri.

11.  Metabolizma reaksiyonları.

12.  Moleküller ve özellikleri.  

13. Fotosentez. 

14.  Oksijen ve oksijensiz solunum.

15.  Simbiyotik yaşam şekilleri.  

16.  Canlıların gelişim şeması.

17.  Vitaminler.

18.  Solunum.

19.  Fotosentez.

20. Canlı organizmanın elementleri.  

21. Sağlıklı beslenme.Vitaminler. 

22. Sağlıklı beslenme.

23. İnsan vücudunda dokular. Özellikler.

24. Canlılar  organizasyonu.

25. Hücre. Bölünme evreleri ve gerçekleşen olayları.

 

 

 

11.sınıf

1. Bitki ve hayvan hücreleri.

2. Kromozomlar.  Kromozom inceleme yöntemleri.

3. Çağımızın ekolojik problemleri.

4. İnsan ve sağlık. Çağın hastalıkları. 

5. Biyoloji alt bilim dalları.

6. Analog organları.

7. Eşeysiz üreme. 

8. Sağlıklı beslenme.Antioksidanlar.

9.  İnsülin özellikleri.

10. Bitkilerin yapısı ve bitkisel dokular.

11. Bitkisel yapıları ve görevleri.

12.  Biyolojik teoriler ve kanunlar. Bilim adamları.

13. Vitaminler.

14. Hücre. Kloroplast.

15. Canlı organizmalar.

16. Dünya evrimi. Gelişimler.

17. Bitkilerde üreme. 

18. Canlı  organizmaların yaşam olayları. 

19. Bitkisel ve hayvanlaş hormonlar.

20. İnsan vücudu. Organlar ve hastalıklar.

21. Bitki dünyası. Nesil tehlikedeki  bitkiler.

22. Sağlıklı insan. 

23. Ekolojik kavramları.

24. Hayvan ve bitkilerde gerçekleşen olayları.

25. Canlı organizmaların hücrelerin yapısı.

 

 XI. Uluslararası Bilim Temelleri Bilgi Yarışması

2014-2015 eğitim - öğretim  yılı

1.Etap

 

Test soruları hazırlayan: Tchipisheva Lyudmila,  matematik öğretmeni, kolej №80, Çelyabinsk / Rusya 

Matematik  dalı bilimsel yöneticisi: Grivkova Elena, uzman  matematik  öğretmeni , okul № 4, Ekaterinburg / Rusya    

Matematik  Test  Konuları

5 .sınıf

Doğal sayılarla işlemler                                                                                                          

Geometri.    

Doğal sayılarda karşılaştırma

Matematik zeka soruları.                                                                                                             

Geometri.                                                                                                                                 

Basit kesirler.                                                                                                                                                    

Kombinatorik.                                                                                                                           

Cebirsel ifadeler.

Kombinatorik.                                                                                                                                    

Sayısal ifadeler 

Ölçü birimleri.                                                                                                                                     

Mantık.  

Bölünebilirlik.                                                                                                                                                 

 

6.sınıf

Yüzdeler. 

Geometri.                                                                                                                                   

Sayısal ifadeler.                                 

Oran. Orantı.                                                                                                                                                    

Ondalık kesirlerde işlemler.                                                                                                                       

Olasılık.                                                                                                                                                          

Basit kesirler.                                                                                                                                             

Cebirsel ifadeler.  Denklemler.                                                                                                    

Pay ve payda problemleri.

Koordinat problemleri.

Hareket problemleri                                                                                                                                 

Matematik zeka soruları.                                                                                                                

 

7 .sınıf

Ondalık kesirlerde işlemler.                                                                                              

Cebirsel ifadeler.                                                                                                                                  

Geometri ( Düzlem çizimi, genel anlamlar ).                                                                                                                                                     

Üslü sayılar.                                                                                                                 

Geometri.                         

Mantık. Kombinatorik.                                                                                                                           

Işlevsel bağımlılık.

Doğrusal eşitsizlik.                                                                                                                                

Denklemler. Denklem yardımıyla problem çözme.

Yüzdeler.

Hareket problemleri.

Matematik tarihi.                                                                                                                                             

 

 

 

 

8 .sınıf

Üslü sayılar.                                                                                                                                        

Işlevsel bağımlılık.

Kısa yoldan çarpma formülleri.                                                                

Geometri (düzlem yüzölçümü, genel anlam)                                              

Polinomlar. Polinomlarda işlemler.                                                                                                           

Yüzdeler.                                                                                                                                                           

Hareket problemleri.                                    

Değişken değerlerin  kümesi. Problem.

Olasılık.

Cebirsel ifadeler. Cebirsel ifadeler ile işlemler.

Denklemler.                                                                                                                                              

Sayısal ifadeler.                                                                                                                                        

 

9 .sınıf

Denklemler.                                                                               

Geometri (Genel anlamları. Alanlar.Şekiller).                                               

Üslü sayılar.

Diyagramlar, grafikler.                                                          .                                                                                   

Polinomlarda işlemler.

İrrasyonel sayılar. İrrasyonel sayılarda işlemler.                                         

Doğrusal fonksiyon. İşlevsel bağımlılık.  

Sayısal aralıklarla işlemler.

İstatistikler. 

Eşitsizlikler, eşitsizlik sistemleri.                                                                                                       

Kesirler. Kesirlerde işlemler.

Aritmetik problemler.

İkinci Dereceden Fonksiyonlar ve Paraboller.                                                                                                                                         

11.,18. soru

Aritmetik  problemi.                                                                                                                                       

Yüzdeler.                                                                                                                                     

Matematik tarihi                                         

 

10.sınıf

Eşitsizlikler, eşitsizlik sistemleri.                                                                       

Diyagramlar, grafikler.                                                                                                                           

Üslü sayılar.

Trigonometri.                                                                                                                                       

Geometri.                                                                                                           .                                                                                                                      

Olasılık.                                                                                     

Aritmetik ve geometrik diziler.                              

Sayısal ifadeler.                                                        

Denklemler.

Matematik  problemleri.

Yüzdeler.                                                                                                                                                       

Hareket problemleri.                                                                                 

Formül Çalışmaları                                                                                                                                        

 

 

 

11. sınıf

Eşitsizlikler, eşitsizlik denklem sistemleri.                                 

Fonksiyon, Fonksiyon özellikleri. Fonksiyon grafikleri.                                                                                                                                 

Denklemler.

Planimetri( Düzlem çizimi).

Trigonometri.                                                                                                                             

Geometri. Stereometri (Katıların hacim ve boyutlarını ölçme bilimi ). Çokgenler.                                                                                                                              

 Sayısal kümeler. Mantık.

Üs.Üs özellikleri.

Trigonometri förmülleri.

Olasılık.                                                                                     

Üslü fonksiyonlar.

Yüzdeler. Matematik problem.                                                                                                                                      

Matematik tarihi. Johannes Kepler’e göre Güneş sistemin geometrisi.  Çokgenler.